Studies

800px-Björketorpsstenen_treMenhirs in Zweden met de door de «Svear» 13-1400 jaar oude ingekerfde runen
Nog vijf dagen en ik ben terug in Noorwegen. Ondertussen moet ik drie examens afleggen, en waarschijnlijk ga ik Europees niveau C1 kunnen behalen. Ik kijk er zo naar uit om naar huis te gaan. Toch ga ik nu mijn vriendin voor een paar weken niet kunnen zien, maar ze komt aan in Noorwegen op 14 juli. Dus ik hoef niet te lang te wachten voordat ik haar terugzie.

In ieder geval soliciteer ik nu voor geschiedenis in plaats van politieke wetenschappen. Ik kan mij moeilijk voorstellen een baan die iets voortdurend met politiek heeft te maken. Het zou toch spannend zijn om geld te krijgen voor mijn toenemende kennis van talen, maar zelfs een baan in Brussel zou eigenlijk niks kunnen garanderen. Geschiedenis biedt meerdere mogelijkheden aan, en ik moet niet noodzakerlijkerwijs leraar of professor worden, hoewel dat mij wel aanspreekt. De technieken en de inzicht dat je door deze studies verwerft, maakt het zelfs mogelijk om in een bank te gaan werken.

Ik heb een aantal vakken die verplicht zijn, en daarna mag ik vakken bevattende 30 studiepunten zelf kiezen. Die keuze hangt af van mijn interesses en toekomstige plannen. Momenteel ben ik benieuwd naar deze vakken:

 • HIST2115 Wortels van onze civilisatie – van het Romeinse rijk naar de hoge middeleeuwen.
 • ANT1101 Geschidenis van de Oudheid.
 • HIST2165 Koningsmacht en staat in de Oudnoorse wereld.

Als ik volgend jaar Noordse talen ga doen, zou het perfect zijn als ik mijn geschiedenis zou kunnen aanvullen met kennis van de runen en het Oudnoorse taal. Het zou sowieso cool zijn om dat te doen aangezien ik nu Ijslands wil leren. Ik overweeg nu om Noordse talen te doen doordat ik graag auteur zou willen worden. Dan zou ik historische romans willen schrijven, gebaseerd op mijn kennis op zowel linguïstische als historische vlak. Voor deze studies zijn er ook kiezbare vakken, en deze zijn degene die ik geïntereseerd in zijn:

 • NORD2201 Oudnoorse taal.
 • NORD2202 «De studie van runen»
 • NORD2220 Het schrijven – tekst en schrijfprocessen.

Deze plan verschilt fors van mijn eerste, maar hij ligt dichter bij het hart en dat is het belangrijkste. In ieder geval kan ik nog steeds volgend jaar soliciteren voor politieke wetenschappen. Toch zie ik het dit jaar niet zitten.

Advertisements

3 Responses to Studies

 1. sjoerd leferink op reinink seier:

  Hee TaKen, ik studeer nu al bijna 3 jaar geschiedenis, maar sinds wanneer kun je daar veel mee doen? Ik krijg altijd te horen dat je er eigenlijk alleen maar leraar mee kunt worden…Waar heb jij trouwens frans geleerd? Met welke methode?

  gr. sjoerd

  ps. succes met je tentamens!!

 2. sakiimi seier:

  Hoi, Sjoerd! Hartelijk bedankt! Hopelijk behaal ik mijn C1 diploma op deze vrijdag.

  Volgens de Noorse universiteiten hoef ik geen leraar te worden. Ze noemen onder andere journalistiek, openbare en privé administratie en werk in media & musea als mogelijke beroepen. Het hangt er echter vanaf. In Noorwegen benadrukken we vooral ons netwerk van vrienden en bekenden. Je kunt ook je studies met je talen of andere persoonlijke eigenschappen combineren. Wie weet?

  Frans heb ik vooral van mijn Belgische «schoonmoeder» geleerd, maar ik heb ook drie jaar Frans in school gehad. Regelmatig gebruik van flashcards, mijn blog, forums, LingQ, podcasts, kranten, televisie, boeken, MSN & Skype zijn mijn belangrijkste leermiddelen.

 3. Marc seier:


  Dear Blogger,

  you are nominated for the «Top 100 Language Blogs 2009» competition. Congratulations! After last year’s success the bab.la language portal and Lexiophiles language blog are hosting this year’s worldwide language blog competition once again. We are confident to surpass more than the 350 blogs which entered the competition in 2008.

  We have made two major changes to last year:

  1. Due to the amount of blogs we have created categories.
  (Language Learning/Language Teaching/Language Technology/
  Language Professionals)
  You are in category Language Learning
  2. User voting will count 50% towards final score

  Voting will start on July 8, leaving you enough time to prepare your readers for the upcoming voting. Voting will close on July 27 and the winners will be announced on July 30.

  For more information on the 2009 competition and what it is all about visit [http://www.lexiophiles.com/english/top-100-language-blogs-2009-nomination-started]
  So now you may ask yourself what you can do. Here are some suggestions

  -Nominations are open until July 6, so feel free to share any blog you like with us
  -Each blog will have a one-sentence-description for the voting. If you would like a special description to go along with your blog, just send me an email [marc@bab.la]

  Kind regards,
  Marc
  On behalf of the bab.la and Lexiophiles team
  [http://bab.la]
  [www.lexiophiles.com]

  Marc Lütten

  bab.la GmbH | Baumwall 7 | 20459 Hamburg | Germany
  Phone: +49(0)40-707080950 http://bab.la/
  Handelsregister AG Hamburg | HRB 101207
  Geschaftsführer: Dr. Andreas Schroeter, Dr. Thomas Schroeter, Patrick Uecker

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: