Schrijfopdracht: Straffen

Misdaden kunnen niet zonder straf voorbij gaan, zoveel is zeker. Zonder onze gevangenissen zou de wereld geen bijzonder veilig plaats zijn. Maar betekent dat dat meer gevangenissen de wereld veiliger maken?

In België is het bekend dat de gevangenissen al jaren overbevolkt zijn en dat het systeem daardoor niet optimaal functioneert. Het Nederlandse ministerie van Justitie gaat daarentegen acht gevangenissen sluiten wegens een overschot aan cellen door de dalende criminaliteit. Daarom kunnen 500 belgische gedetineerdenwaarschijnlijk binnenkort  tijdelijk in de gevangenis van Tilburg opgevangen worden.

Hier lijkt het duidelijk dat er echt verschillen tussen deze twee landen moeten zijn. Nederland heeft een grotere bevolking dan België, maar toch moeten de Nederlanders nu meerdere gevangenissen sluiten dankzij dalende criminaliteit terwijl de Belgen min of meer gedwongen zijn om hun gevangenen naar Nederland te sturen.

Maar in plaats van alleen meer gevangenissen te bouwen—zou het niet beter zijn als we de oorzaken van de criminaliteit zelf probeerden te voorkomen? Preventieve maatregelen zouden naarmate de tijd het aantal criminelen verminderen, en misschien ook de kosten. Meer informatie over en uitbreiding van mogelijk vakantiewerk zou zeker kunnen helpen. Veel mensen zitten ook met veel vaardigheden die ze beheersen zonder dat ze het beseffen. Daarom zou meer informatie op school over toekomstige beroepen ook criminaliteit kunnen vermijden. Jonge mensen die niets te doen hebben en tegelijkertijd een heleboel vrije tijd hebben kunnen soms uiterst gevaarlijk zijn. Zulke mensen zijn dikwijls meer geneigd om bijvoorbeeld diefstal te plegen dan mensen die al lang weten wat ze met hun leven willen doen.

Bronnen:

www.hbvl.be/nieuws/binnenland/…/nederland-sluit-8-gevangenissen-belgie-stuurt-500-gedetineerden.aspx

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: