De toekomst

trondheim

15 april nadert en de tijd begint inderdaad rijp te zijn om mijn studierechting te bepalen. Nadat ik gisteren een brief van het noorse leger kreeg, ging ik online en zocht naar informatie over hun taalopleidingen. Het bleek dat ze opleidingen Russish, Arabisch, Dari en Pashtu aanbieden. Voor meer informatie druk hier, dan kom je terecht bij de site van «Befalsskolen for etteretning og språk».  Zoiets leek aanvankelijk erg interessant, maar na grondig onderzoek heb ik geleerd dat de opleiding alctwee jaar duurt. Bovendien heb ik daarna twee jaar bindende dienst, wat betekent dat ik vier jaar min of meer zonder Carole in het zuiden en het buitenland moet doorbrengen. Niets voor mij dus. Hoewel ik graag Russisch of Arabisch zou willen leren, zou de loop te lang zijn. Nee, ik zou deze talen beter zelf moeten leren.

Eigenlijk wil ik voortaan geen talen rechtstreeks door een universiteit of instituut leren. Ik heb andere vaardigheden nodig. Talen leren is vrij gemakkelijk geworden, ook al ben ik in de voorbije maanden meer lui dan gewoonlijks geweest. NTNU (Noorse Universiteit van Wetenschap en Technologie) biedt een reeks spannende opleidingen aan, onder meer Politieke wetenschappen, Politieke economie en Europastudies. Mijn eerste keuze was tot nu Politieke wetenschappen. Deze opleiding kan men ook met een specialisatie geschiedenis combineren, wat ideaal lijkt. Daarna krijg ik de mogelijkheid om master in een van de twee vakken.

Maar zou ik met deze opleiding makkelijk werk kunnen vinden? Aangezien dat de «babyboom» generatie van de naoorlogse tijd binnen de volgende tien jaren allemaal met pensioen gaan, komt er zeker een grote vraag naar leraars. Dus als ik leraar geschiedenis en sociale wetenschappen zou willen worden, zou er gegarandeerd werk zijn. Tegerlijktertijd kan ik door uitwisselingen in Frankrijk en de VS mijn talen enorm verbeteren. Europastudies lijkt iets overbodig te zijn want ik heb zeker geen behoefte aan verdere taalstudies. Ik wil andere dingen leren en nieuwe perspectieven verwerven. Talen leren doe ik zelf op mijn eigen manier.

Omwille van die reden soliciteer ik ook voor Politieke Economie, wat combineert economie met sociale wetenschappen. Sinds ik de cursus America and the New Global Economy heb begonnen te beluisteren, ben ik steeds meer gefascineerd geweest door de economische processen die onze wereld zo ontzettend veel bepalen maar waarover de gewone mens toch zo weinig weet. Bijzonder interessant vind ik de onrechtstrekse gevolgen het klimaat voor arme landen hebben. Ik zou zeker meer kunnen «groien» met Politieke Economie, maar als ik voor die richting koos zou ik tegenwoordig niet precies kunnen weten wat ik binnen de tien jaren ga doen. Misschien werk ik in een bank? Misschien binnen het kader van een internationale organisatie zoals de VN? Ik weet het niet.

Maar in ieder geval is niets 100 % zeker. Uitendelijk zou het kunnen dat ik iets totaal anders doe. Ik moet maar de resultaten van de sollicitatie afwachten.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: