België tegenover Noorwegen

Noorwegen en België zijn niet dikwijls verbonden met elkaar. Historisch gezien heeft mijn land zich meer tot De Verenigde Staten gewendt dan België vanwege onze situering. Nochtans zijn er veel overeenkomsten tussen ons, niet alleen verschillen. Mensen weten dit niet, omdat Noorwegen weining belang heeft voor België en vice versa. Ze zijn misschien nauwelijks bewust dat hun taal in verband staat met de mijne, maar men kan niet meer van hen verwachten.

Dit feit werd duidelijk toen ik Nederlands begon te leren. Ik zag vaak overeenkomsten die ik anders nooit zou ontdekt hebben. Normaal gezien wordt Duits beschouwt als de gemakkelijkste taal die een Noor kan leren, maar Nederlands spreekt die stelling tegen. Zelfs als Duits meer woorden heeft in gemeen met Noors, zijn de klanken min of meer onveranderd wat Nederlands betreft.

Verspreidingsgebied van de Nederlandse en de Nederduitse dialecten.

Dus lijkt het me dichter bij het Noors, vooral omdat Nederlands bij Laagduits hoort in tegenstelling tot Hoogduits. Nederduits is een is een groep van Nordduitse dialecten die niet hebben deelgenomen aan de Hoogduitse klankverschuiving, en diende als de taal van de Hanzeverbond. Het Nederduits werd gebracht naar Noorwegen door de Hanzestad Bergen, en had dus een groot invloed op het Noors. In feite heeft 60 % van de Noorse woordenschat oorsprong in deze groep dialecten. De Deense heerschappij van 1389—1814 versterkte ook deze ontwikkeling onrechtstreeks vanwege de hechte relatie van die land met Duitsland. De duitse variant die nu dient als de standaardtaal in Duitsland is dus Hoogduits, en ligt verder van Noors dan Nederlands.

Er zijn weinig verschillen qua cultuur. De mensen zijn een beetje beleefder in Vlaanderen. Ze spreken een beetje anders maar het is werkelijk niet zo vreemd vanwege mijn achtergrond. Ze eten andere dingen, zoals kaas van Frankrijk, dunner brood dan in Noorwegen en de chocolade is natuurlijk een totaal andere verhaal. Ze wenden zich begrijpbaar genoeg meer tot Frankrijk dan de Noren qua cultuur. Mensen in Noorwegen zijn misschien een beetje meer open voor anderen dan wat Belgen zijn, volgens mij zijn Belgen een beetje gereserveerd.

Het is altijd interessant om te ontdekken hoe veel we op elkaar lijken. Wat onze talen betreft, is er elke dag iets dat me meer en meer gefascineerd maakt door de onderlinge relaties tussen de liden van de germaanse taalfamilie. Hoe klanken door de tijd veranderen, hoe woorden nieuwe beteknissen krijgen, hoe een taal door generaties tot verscheidene talen kan ontwikkelen; het is kort gezegd interessant, en geeft me motivatie om voort te zetten bij het leren van Nederlands en ook andere talen.

Advertisements

2 Responses to België tegenover Noorwegen

 1. Vincent seier:

  Ik moet toegeven dat je nederlands wel heel goed is! Proficiat.
  Ik heb je profiel gezien op «LingQ» en ik zag dat je in België woont, daarmee was ik al een beetje geïnteresseerd. Ikzelf woon ook in België en spreek dus vloeiend nederlands. Ik ga zeer binnenkort studeren in Antwerpen. Als ik mag vragen, waar en wat studeer je? Wat vind je van België?
  Vincent.

  • sakiimi seier:

   Dank u wel Vincent!

   Ik volg momenteel een programma bij Linguapolis voor buitenlanders die volgend jaar naar de universiteit/hogeschool willen gaan. Waarschijlijk ga ik Politieke Wetenschappen (en sociologië) in Trondheim (Noorwegen) studeren, dus ik doe deze cursus vooral om hier een jaar bij mijn vriendin te blijven en niet echt voor toekomstige studies.

   België vind ik een heel tof land! :) Dit is de negende keer dat ik hier ben, dus ik voel mij al een beetje thus. Maar ik mis toch mijn eigen land, en er is werkelijk iets raar met zo’n vlak land. Ik kan mij niet echt oriënteren en dat is een beetje irrant, maar België heeft wel haar voordelen! Bijvoorbeeld de trappist en de chocolade. De mensen zijn misschien een beetje gereserveerd maar het is eigenlijk ook zo in Noorwegen. Wat ik vooral merk op is dat er is heel wat meer druk in België dan in Noorwegen. Jullie land is misschien 1/10 zo groot als Noorwegen, maar jullie hebben wel vijf miljoen meer mensen dan ons.

   Groetjes!
   Ragnar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: